Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A telihold megnevezései és jelentésük
  2014-01-07 16:51:19, kedd
 
   
  A telihold különböző megnevezései még az őshonos indiánoktól származik, arról a területről, ami a mostani Amerikai Egyesült Államok nyugati és keleti részén terül el. A törzsek az évszakok változását úgy követték, hogy különböző elnevezéseket adtak a teliholdnak. Az elnevezések a hónap egész folyamán érvényben voltak. Az európai gyarmatosítók átvették ezt a hagyományt és elkezdtek ők is neveket adni a teliholdnak. Mivel egy holdhónap áltagban csupán 29 napból áll, a telihold bekövetkeztének időpontja évről évre változik.

Telihold januárban: farkas hold

a télközép hidege és mély hótakarója között farkas falkák éhesen üvöltöttek az indián törzsek szomszédságában, innen a telihold elnevezése is. Az angol nyelvterületeken még öreg holdnak is nevezik, a kelták teljes holdnak hívták, ismert még a jég hold elnevezése is.
Telihold februárban: hó hold

mivel a legtöbb hó ebben a hónapban hull, ezért az őshonos indiánok hó holdnak nevezték ezt a teliholdat. A cseroki indiánok csontos holdnak nevezték, a dakota-sziú indiánok a mosómedvék holdjának, a kínaiak pedig bimbózó holdnak.
Telihold márciusban: ragyogó hold

ahogy az idő egyre melegszik és a talaj is kezd melegedni, a földből kezdenek előbújni a férgek, előcsalogatva a vörösbegyet, ezért egyes indián törzseknél a férgek holdjának is nevezték a márciusi teliholdat. Az északi törzsek a varjúk holdjának is nevezték. A gyarmatosok számára ez volt viszont a nagyböjt hold. A kelták szél holdnak nevezték, a kínaiak pedig álmos holdnak.
Telihold áprilisban: tojás hold

a keltáknál termő hold, az új-pogányoknál az ébredés holdja, a kínaiaknál babarózsa hold, cseroki indiánoknak virág hold, a dakota-sziú indiánoknak pedig a vadludak visszatérésének holdja.
Telihold májusban: zöld levelek holdja

az angolok tej holdnak is nevezik, a kelták fényes holdnak, az új-pogányok fű holdnak, a kínaiak sárkány holdnak.
Telihold júniusban: zöld kukorica hold

Európában rózsa holdnak nevezik, a keltáknál ez a lovak holdja, a kínaiaknál a lótusz hold, a dakota-sziú indiánok pedig érett bogyók holdjának nevezték.
Telihold júliusban: nyár közepi hold

mivel ebben az időszakban gyakoriak a nyári zivatarok, villámló holdnak is nevezték, máshol pedig a széna hold elnevezést kapta. A kelták a követelők holdjának nevezték, a kínaiak az éhes szellem holdjának, a cseroki indiánok pedig érett kukorica holdnak.
Telihold augusztusban: gabona hold

keltáknál ez a vitázók holdja, kínaiak aratás holdja, a dakota-sziú indiánoknál ez a mindent megérlelő hold. Egy pár törzs vörös holdnak is nevezi.
Telihold szeptemberben: aratás holdja

ennek a teliholdnak az elnevezése származik a leginkább az őshonos indiánoktól, mert ez a telihold jelezte, hogy mikor jött el az aratás ideje. Legtöbb helyen a szeptemberi telihold az aratás holdja, és egyben az a telihold is, amely az őszi napéjegyenlőség időpontjához legközelebb esik. Pár évente az aratás holdja októberre esik. Annyira fényes, hogy az aratás során a földművesek éjjel is dolgozhatnak a fényénél. Az angolok gyümölcs holdnak, a kelták éneklő holdnak, a kínaiak krizantém holdnak, a cseroki indiánok fekete pillangó holdnak, a dakota-sziú indiánok hajas borjak holdjának is nevezik.
Telihold októberben: szüret hold

gyakran nevezik vadászok holdjának vagy vér holdnak, mivel a vadászok jobban látták az előzőleg learatott mezőkön a vadakat. A kínaiak kedves holdnak nevezik, dakota-sziú indiánok pedig a szalagok és gyöngyök holdjának.
Telihold novemberben: hód hold

az indiánok ebben a hónapban szokták a hód csapdákat felállítani, hogy a fagy beállta előtt meleg bundákat tudjanak készíteni maguknak. A kelták sötét holdnak nevezték, az új-pogányok fa holdnak, a kínaiak fehér holdnak, a cseroki indiánok a kereskedés holdjának, a dakota-sziú indiánok viszont csak úgy beszéltek róla, hogy a hold, aminek letört a szarva.
Telihold decemberben: hideg hold

ebben a hónapban az éjszakák a leghidegebbek és egyben a leghosszabbak is. Ennek a holdnak egész hónapban magas a pályája és sokáig látható. Az új-pogányok hosszú éjek holdjának, a kínaiak keserű holdnak, a cseroki indiánok hó holdnak, a dakota-sziú indiánok tizenkettedik holdnak nevezik.
A tizenharmadik telihold: kékhold

habár minden év tizenhárom holdhónapból áll, csak két-háromévente jut egy hónapra két telihold. Ennek a tizenharmadik teliholdnak a neve Kék hold, utoljára 2012 augusztusában gyönyörködhettünk benne.
Birtalan Katalin
 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
Címkék: nyelvterületeken, bekövetkeztének, visszatérésének, szomszédságában, napéjegyenlőség, leghosszabbak, előcsalogatva, gyarmatosítók, leghidegebbek, tizenharmadik, tizenkettedik, elnevezéseket, augusztusában, szeptemberben, megnevezései, holdhónapból, dolgozhatnak, augusztusban, időpontjához, vörösbegyet, novemberben, indiánoktól, teliholdnak, decemberben, indiánoknál, felállítani, elnevezések, háromévente, szeptemberi, indiánoknak, földművesek, legközelebb, gyarmatosok, pogányoknál, üvöltöttek, hótakarója, telihold különböző, őshonos indiánoktól, mostani Amerikai, évszakok változását, hónap egész, európai gyarmatosítók, holdhónap áltagban, telihold bekövetkeztének, télközép hidege, indián törzsek, telihold elnevezése, angol nyelvterületeken, kelták teljes, hónapban hull, őshonos indiánok, cseroki indiánok, Amerikai Egyesült Államok, Birtalan Katalin,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Tehetségtelen gyerek nincs.  Kellemes esti időtöltést  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam Krisztinától  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id...  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Búzaszentelés  Különös!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Életművészet  Az udvariasság alapja: önismer...  Az udvariasság alapja: önismer...  Emlék  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Viharban csak az a fa marad ál...  Az Európai Unió is foglalkozik...  Emlék  Gaál Viktor gondolata  Esti kép  Beney Zsuzsa - Sirató  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Mindenünk, amink van, amit sze...  A fák lelke  Szent György napi hiedelmek, s...  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A könnyek összegyűjtése  A világnak égető szüksége van ...  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Muratáj  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
telihold különböző, őshonos indiánoktól, mostani Amerikai, évszakok változását, hónap egész, európai gyarmatosítók, holdhónap áltagban, telihold bekövetkeztének, télközép hidege, indián törzsek, telihold elnevezése, angol nyelvterületeken, kelták teljes, hónapban hull, őshonos indiánok, cseroki indiánok, dakota-sziú indiánok, mosómedvék holdjának, kínaiak pedig, földből kezdenek, férgek holdjának, márciusi teliholdat, északi törzsek, varjúk holdjának, gyarmatosok számára, nagyböjt hold, kelták szél, keltáknál termő, ébredés holdja, kínaiaknál babarózsa, dakota-sziú indiánoknak, vadludak visszatérésének, kelták fényes, kínaiak sárkány, lovak holdja, lótusz hold, időszakban gyakoriak, nyári zivatarok, széna hold, követelők holdjának, éhes szellem, vitázók holdja, dakota-sziú indiánoknál, mindent megérlelő, elnevezése származik, telihold jelezte, aratás ideje, szeptemberi telihold, aratás holdja, őszi napéjegyenlőség, aratás során, földművesek éjjel, angolok gyümölcs, kelták éneklő, kínaiak krizantém, vadászok jobban, előzőleg learatott, kínaiak kedves, indiánok ebben, hónapban szokták, fagy beállta, kelták sötét, kínaiak fehér, kereskedés holdjának, holdnak egész, új-pogányok hosszú, kínaiak keserű, tizenharmadik telihold, tizenharmadik teliholdnak, nyelvterületeken, bekövetkeztének, visszatérésének, szomszédságában, napéjegyenlőség, leghosszabbak, előcsalogatva, gyarmatosítók, leghidegebbek, tizenharmadik, tizenkettedik, elnevezéseket, augusztusában, szeptemberben, megnevezései, holdhónapból, dolgozhatnak, augusztusban, időpontjához, vörösbegyet, novemberben, indiánoktól, teliholdnak, decemberben, indiánoknál, felállítani, elnevezések, háromévente, szeptemberi, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 42 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2148
  • e Hét: 10793
  • e Hónap: 17165
  • e Év: 67956
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.